Látogass meg minket a Facebook-on is!
Általános információk Ciprusról

Általános információk Ciprusról

ciprus_1.jpgCiprus a Földközi-tenger harmadik legnagyobb szigete Szicília és Szardínia után. Aphrodite, a szépség és szerelem istennője a legenda szerint itt lépett ki a tenger habjaiból. A táj rendkívül sokszínű, a sziget április és május hónapban virágba borul. A múzeumok, a kulturális örökség, a kolostorok, az ókori görög emlékek, évi 340 napsütéses nap, és a türkizkék tenger a legnagyobb vonzereje Ciprusnak. Szórakozás, sportolási lehetőség, kirándulás, a híres ciprusi vendégszeretet a garancia a kellemes pihenésre.

Fontosabb adatok, tudnivalók:

Ciprus (a megszállt területek nélkül) 2004. május 1. óta az Európai Unió tagja.

Cipruson az éghajlat jellegzetesen mediterrán: meglehetősen meleg és száraz, csapadék főleg november és március között, olykor villámlással, mennydörgéssel kísért zivatarok formájában esik. Havazás csak a hegyekben fordul elő, a tengerparti övezetben sosem fagy. Az enyhe tél általában március-áprilisban gyorsan csap át a nyárba. A Troodoszon a magasabb területeken az éghajlat kontinentális.

Területe: 9250 km2 (33% törökök által lakott terület)

Népesség: 788 457 fő (2007-es népszámlálási adatok)

Vallás: Ciprus összlakosságának mintegy 78%-a görög-ortodox keresztény, míg 18% muszlim vallású. A vallási határok azonban a belső határ mentén élesen elválnak egymástól, az északi rész szinte teljesen mohamedán, míg a déli részen szinte kizárólag keresztények élnek. A nyelvi megoszlás a vallásihoz hasonló, a vallási hovatartozás a nemzeti hovatartozást is determinálja.

Politikai és gazdasági stabilitás: A ciprusi gazdaság legmeghatározóbb eleme a szolgáltató szektor, ez adja a GDP háromnegyedét. Ezen belül főként az idegenforgalom és a pénzügyi szektor számottevő. A szigetre évente több mint kétmillió turista látogat, azaz a lakosság közel háromszorosa. A pénzügyi szektor fő vonzerejét az off-shore vállalati tevékenység adja: közel ötvenezer bejegyzett off-shore cég létezik az országban. 

A turizmus fejlődése: Az 1960-as függetlenné válás és az 1974-es polgárháború után indult fejlődésnek az addig viszonylag zárt Ciprus turizmusa. A roppantul kedvező időjárási viszonyok, a jó közbiztonság, a gazdag kulturális örökség és az angolul beszélő szigetlakók nagy száma miatt az idegenforgalom a '80-as években robbanásszerű fejlődésnek indult.
A sziget kényszerű kettéosztottsága miatt a 2000-es évekig csak a déli, szabad területek voltak hivatalosan látogathatóak, az északi, megszállt területekre a szigeten belülről nem lehetett belépni. Az úgynevezett Észak-Ciprusi Török Köztársaság területére a szigeten kívülről belépőket a Ciprusi Köztársaság a mai napig illegális határátlépőnek tekinti. 2003 áprilisától határátkelő nyílt a tűzszüneti vonalon, amelyet 2008-ban egy újabb átkelő megnyitása követett Nicosia központjában (Ledra utca).

A legtöbb látogató (a turisták közel fele) a hagyományosan jó kapcsolatok miatt Nagy-Britanniából érkezik. Jelentős még a nagyobb európai államokból (Németország, Svédország) érkező turisták aránya. A Ciprusra látogatók száma körülbelül hárommillió fő évente - azaz a sziget lakosságának háromszorosa. A turizmus a nemzeti összterméknek körülbelül negyedét adja. Az idegenforgalom koordinálását a Ciprusi Idegenforgalmi Hivatal (CTO) végzi.

Beutazási szabályok: Magyar személyi igazolvány, vagy A beutazástól az útlevélnek 3 hónapig érvényesnek kell lennie. A ciprusi hatóságok megtagadhatják a beutazást azoktól a személyektől akiknek az útlevelében Cyprus Török határátkelőhelyének bélyegzője szerepel.

Fizetőeszköz: euró. Bankkártyát szinte mindenütt lehet használni, és sok ATM automata is van.

Boltok nyitva tartása:  13:00-16:00 óráig szieszta van, valamint szerdán és szombaton délután az üzletek csak 14:00 óráig tartanak nyitva. Vasárnap minden zárva, kivéve az üdülőterületeken levő üzleteket.

Időeltolódás: +1 óra.

Telefonhívás: Hívás Magyarországra: 00-36, ezután tárcsázva a mobil előhívószámot (30, 20, 70), vagy a budapesti vonalas számnál az 1-es számot.

Borravaló: Hasonló, mint Magyarországon, kb. 10%.

Tömegközlekedés:  A távolsági buszok nem érintik a látványosságokat, így az autóbérlést, vagy a fakultatív, magyar nyelvű kirándulásokat javasoljuk.

Taxi: Iránytaxi/Service taxi (4-7 személyes) jár a nagyobb városok között (Nicosia, Limassol, Larnaca, Paphos), a tarifa változó.

Áram: 220 Volt, adapter szükséges, melyet kölcsönözni lehet a szállodákban vagy megvásárolni a szupermarketekben.