Látogass meg minket a Facebook-on is!
Szükséges dokumentumok

Szükséges dokumentumok

Szükséges dokumentumok:

  • érkezés után még legalább 6 hónapig érvényes útlevél vagy érvényes személyi igazolvány
  • születési anyakönyvi kivonat (háromnyelvű, 6 hónapnál nem régebbi)
  • családi állapotigazolás angol nyelven

Születési Anyakönyvi kivonat
A ciprusi esküvőkhöz szükséges a házasulandók születési anyakönvi kivonata. Ezt szülővárosotok anyakönyvi hivatalától kell kikérnetek – nemzetközi (többnyelvű) formátumban, így ezt nem kell fordíttatni.

Családi állapotigazolás
A másik fontos dokumentum az ún. családi állapotigazolás. Ezt a dokumentumot a házasulandó állandó lakhelye szerinti anyakönyvi hivatalban kell kérni. A kézhez kapott engedélyt az Országos Fordító Irodával hiteles példányként le kell fordíttatni angol nyelvre.
Ez a dokumentum igazolja a külföldi anyakönyvi hivatal felé, hogy házasságkötéseteknek a magyar törvények szerint akadálya nincsen. Az igazoló dokumentum nem lehet régebbi keltezésű, mint 6 hónappal a házasságkötés előtt.

Egyéb szükséges dokumentumok
Ha valamelyik fél elvált, adoptálták vagy özvegy, akkor a vonatkozó dokumentum hiteles fordítására is szüksége lesz.

Mikortól számítunk hazánkban is házaspárnak?
A házasságkötés napja a házassági jogviszony kezdetének napja.

Mennyi idővel a tervezett házasságkötés előtt kell elkezdenünk a szervezést?
A teljes utazást általában legkésőbb két-három hónappal az elutazás előtt meg kell szervezni, hiszen a kért dokumentumoknak még el is kell készülniük.
Egyházi esküvő csak már polgári házasságlevéllel rendelkező pár esetén köthető. Görög-keleti szertartás nem, de római katolikus, vagy egyéb szertartás köthető. Egyházi esküvő esetén az általános dokumentumokon kívül keresztlevélre, a plébánia hivatal által kiállított igazolásra, vegyes felekezetűek esetén általában a püspök által kiállított speciális diszpenzációra, és ezen dokumentumok a megyepüspök részére történő megküldésére van szükség. Magyarországról a püspöki hivatal küldi meg az iratokat Ciprusra. Ez az ügyintézés legtöbbször igen hosszadalmas és költséges.